آيا جريان برق AC از جريان برق DC خطرناك تر است ؟

به وبلاگ برق قدرت کاشان خوش آمدید!

‌Zeus Power

آيا جريان برق AC از جريان برق DC خطرناك تر است ؟

 بنام خدا


تهیه کنند:محمدرضا حدادکاشانی

آيا جريان برق AC از جريان برق DC خطرناك تر است ؟
در پاسخ به اين سؤال بايد گفت در شرايط مساوي ، بدليل وجود فركانس در جريان برق متناوب ( AC ) ، صدمات بيشتر و اين نوع جريان ها از جريان برق مستقيم (DC ) خطرناك تر هستند ، چرا كه تغيير مداوم جهت جريان در برق متناوب باعث ضربات شديدي بر سلسله اعصاب شده و باعث كاهش مقاومت بدن انسان نيزمي گردند و به همين دليل عبور جريان حدود 25 ميلي آمپر در فركانس 50 تا 60 هرتز مي تواند باعث از كار افتادن سيستم تنفسي و مرگ انسان شوند ، در صورتيكه جريان حدود 50 ميلي آمپر در برق مستقيم اين شرايط را موجب شده و باعث مرگ در انسان مي گردد. البته اين مقادير در استانداردهاي مختلف متفاوت هستند ولي اصل موضوع تفاوت نمي كند.
شايان ذكراست در جريانهاي برق متناوب (AC) با فرکانس 100 تا 200 کيلوهرتز نحوه اثر گذاري جريان برق روي بدن به جاي شوک و خارش به صورت حرارت ظاهر ميشود و اساسآ حرارت و سوختگي تنها اثرات شوک ناشي از عبور جريان با فرکانس هاي بالاي 100 کيلو هرتز ميباشند.
 
ايمني در برق - قسمت اول :خطر برق گرفتگی تماس مستقیم و غیر مستقیم 
علل - شدت وعلامتهای برق گرفتگی
علل برق گرفتگی چند دسته است:
1 – وجود ولتاژ٢٢٠ تا ٤٤٠ ولت درخانه یا دفتر کار
2 – وجود ولتاژهای قوی تر در کارگاه
3 – برخورد با صاعقه در بیابانها یا اماکنی که ولتاژ آن به مگا ولت میرسد
 
شدت برق گرفتگی بستگی دارد به :
1- مقاومت پوست بدن (این مقاومت در مردها 3 کیلو اهم و در زنها کمتر است )
2- رطوبت پوست بدن (مقاومت پوست بدن در صورت مرطوب بودن پوست کاهش می یابد .)
3- عبور جریان برق از بدن در صورتی که جریان برق از بین دو دست و یا از بین یکی از دستها و پای چپ بگذرد و به علت قرار گرفتن قلب در مسیر جریان بیمار آسیب بیشتری خواهد دید.
4-ولتاژ برق (از نظر ایمنی ولتاژ های پایین تر از 32 ولت بی خطر وبیشتر از 50 ولت خطرناک است ).
 
علامتهای برق گرفتگی :
1- انقباض ماهیچه ها : برق گرفته ممکن است در اثر انقباض ماهیچه های دست سیم برق را محکم گرفته و آن را رها نکند و یا بر عکس انقباض عضلات باعث پرتاب شدن او شود.
2- قطع تنفس : در اثر فلج شدن مرکز تنفس در بصل النخاع 
3- لرزش بطنی قلب : برق گرفتگی موجب تند شدن ضربان قلب میشود یعنی ضربان قلب در دقیقه به جای 80 به 300 الی 600 بار میرسد .
4- سوختگی : در محل ورود و خروج جریان برق سوختگی ایجاد میشود .
 
خطر برق گرفتگی :
به دو صورت به وقوع می پیوندد :
1- تماس مستقیم
2- تماس غیر مستقیم
تماس مستقیم :هنگامی که سیستم کاملا سالم است و انسان به سهو یا بر اثر بی توجهی و بی مبالاتی با هادی برق دار در یک نقطه تماس حاصل کند ، به این گونه برق گرفتگی تماس مستقیم گویند .
تماس غیر مستقیم :هنگامی که در اثر خراب شدن عایق بندی یا هر علت دیگر، یک هادی برق دار با سطوح فلزی در دسترس مربوط به سیستم با بدنه هادی مانند ،بدنه موتور ، تابلوی برق یا دستگاه دیگری تماس حاصل کند و در عین حال انسان با همان سطح فلزی در تماس باشد .
به این گونه برق گرفتگی ، تماس غیر مستقیم گویند . 
 
چگونگی و حالت برق گرفتگی :
برق گرفتگی انسان بدین گونه ایجاد میشود :
1- تماس بدن با هر دو سیم فاز ونول
2- تماس یک فاز و یک نقطه از دستگاه با بدن
3- تماس بدن با دستگاهی که جریان فاز به آن متصل است
قطع کننده های دیفرانسیلی راه حل جدید این موضوع است . در ماده ی 36 از قانون 14 نوامبر 1962 فرانسه آمده است که : ( وسایل قطع کننده باید بتوانند هنگامی که بین فاز و بدنه دستگاه اتصالی پیش میآید ، قبل از آن که بدنه وسایل به پتانسیل 24 ولت مثبت به زمین در محلهای خیلی هادی و 50 ولت در سایر حالات برسد ، جریان برق را فورا قطع کند و این شرایط در خصوصیات رله ی دیفرانسیلی نهفته است .)
 
علت برق گرفتگی:
ضربان قلب انسان با توجه به سن فرق میکند . این ضربان بین 70 تا 105 بار در دقیقه است . ضربان ،یا به بیان دیگر فرکانس برق شهری در هر ثانیه 50 بار و در هر دقیقه 3000 بار است .
وقتی شخصی با برق تماس پیدا میکند ، یا در اصطلاح برق او را میگیرد ،بدن انسان میخواهد تعداد ضربان قلب خود را با فرکانس برق شهر یکسان کند و قلب شروع به افزایش ضربان میکند ؛ اما چون قادر نیست در هر ثانیه 3000 بار طپش داشته باشد، از این رو در همان لحظات نخستین،با افزایش ضربان،شدت جریان خون را زیاد و با افزایش آن ،قلب و شریانها پاره میشود و دریچه های قلب به سبب پارگی از کار میافتد و متوقف میشود و مرگ عارض میگردد .
 
تقسیم بندی تاسیسات الکتریکی از نظر ولتاژ :
1- ولتاژهای خیلی ضعیف : تا 50 ولت در جریان مستقیم ، تا مقدار موثر 24 ولت بین هادی و زمین در جریان متناوب تا 24 ولت بین فازهایی که دارای جریان سه فاز بوده و سیم نول آن به زمین متصل باشد.
 
2- ولتاژهای ضعیف : 50 تا600 ولت در جریان مستقیم ،24 تا 250 ولت بین فاز و زمین در جریان متناوب 42 تا 433 ولت بین فازها اگر جریان سه فاز باشد . با توجه به عوامل مختلف مانند ، مقاومت زمین در محل - مقاومت بدن شخص – رطوبت زمین و غیره ... . 
 
3-ولتاژهای قوی :600 تا6000 ولت در جریان مستقیم،250 تا 33000 ولت بین هادیها و زمین در جریان متناوب،433 تا 57000 ولت بین فازها در جریان سه فاز .
 
4- ولتاژهای خیلی قوی : ولتاژهای بیش از 6000 ولت در جریان مستقیم و بیش از 33000 ولت بین هادیها و زمین در جریان متناوب و بیش از 57000 ولت بین فازها در جریان سه فاز در ردیف ولتاژهای خیلی قوی قرار دارند.
 
 
ولتاژهای خیلی ضعیف جزو ولتاژهای بی خطر محسوب
 
می شوندو ولتاژهای ضعیف غالباٌ خطرناک و کشنده هستند.
 
ولتاژهای قوی و خیلی قوی در اغلب موارد کشنده هستند.
 
 
برق گرفتگي چيست؟ 
قرار گرفتن دو نقطه از بدن در مسير جريان برق ، موجب عبور جريان از بدن مي شود و با توجه به شدت و مدت عبور جريان ، برق گرفتگي بوجود مي آيد و ممكن است عواقب مختلفي نظير مرگ ، ناشي از ايست قلبي - سوختگي داخلي و سوختگي خارجي بدنبال داشته باشد। بعد از برق گرفتگي ممكن است كليه ها از كار بيفتد يا دست ها بدليل سوختگي داخلي قطع شوند و يا بعلت پرتاب شدن ( بعلت لرزش ناشي برق گرفتگي ) استخوانها دچار شكستگي گردند.
 
چگونه برق گرفتگي اتفاق مي افتد :
تمامي سطح زمين ، ديوارها و كف اتاقها در تمامي طبقات ، به عنوان يك نقطه از سيستم برق محسوب مي شود و اگر نقطه اي از بدن موجود زنده از يك طرف به زمين يا ديوارها وصل باشد و از طرف ديگر به سيم برق ( فاز يا نول ) يا بدنه فلزي دستگاه برقي ( يخچال ، كولر ، چرخ گوشت ...) تماس داشته باشد جريان برق از بدن عبور مي كند.بنابراين براي جلوگيري از برق گرفتگي بايستي اولاً از تماس مستقيم با سيمهاي برق ( فاز يا نول ) ، يا تماس غيرمستقيم ( با بدنه فلزي دستگاههاي برقي كه ممكن است اتصال داخلي دشته باشند ) جلوگيري كنيم و ثانياً اينكه هر وقت با وسايل برقي تماس داشته باشيم ( درب يخچال ، بدنه ، كولر ، چرخ گوشت و و... ) سعي كنيم از تماس دست يا پا به ديوار يا كف اتاق يا بدنه فلزي كابينت ها خودداري كنيم.
برق گرفتگي به دو دسته تقسيم مي شود :
1- با ولتاژهاي بالا 
2- با ولتاژهاي پائين
در موارد با ولتاژ بالا ، حتماً بدن لازم نيست مستقيم با سيم يا كابل برق تماس داشته باشد بلكه ممكن است در فاصله چند متري هم جريان برق از هوا عبور كند و به بدن فرد منتقل شود و باعث برق گرفتگي شود.
در اين موارد هر چقدر ولتاژ برق و رطوبت هوا بالا باشد ، ميزان انتقال و آسيبي كه به بدن وارد مي شود بيشتر است.
موارد ولتاژ پائين بيشتر در خانه اتفاق مي افتد. مثلاً فرد از سيم لخت و يا وسايل برقي ، مخصوصاً آن دسته از وسايلي كه در آنها آب ريخته مي شود ، آسيب مي بيند. ممكن است از طريق كليد برق ، برق گرفتگي ايجاد شود. در برق گرفتگي با ولتاژ پائين بدن فرد دچار لرزش مي شود، حال آنكه در موارد با ولتاژ بالا بدليل گرفتگي عضلات ، منجر به اتصال دائم با آن وسيله خواهد شد.
 
 
برق و بدن انسان 
مقاومت بدن انسان: 
مقاومت الکتریکی بدن انسان ثابت نیست و بر اثر عوامل فردی و شرایط محیط کار ممکن است به نسبت 1 تا 100 برابر تغییر نماید، مهمترین عواملی که در تغییر این مقاومت مؤثر است عبارتند از: 
الف- حالت روحی فرد: خستگی، گرسنگی، تشنگی، بی خوابی، عصبانیت، خنده، غم و بیماری از عواملی است که مقاومت بدن را می تواند به حد زیادی کم و تغییر نماید. 
ب- سطح تماس و فشار تماس: 
هر چه سطح و فشار تماس بیشتر باشد مقاومت بدن کمتر می گردد، البته عوامل دیگری غیر از آنچه ذکر شده وجود دارد که می تواند مقاومت بدن را کمتر کند، از جمله وقتی که بدن مرطوب و عرق کرده است مقاومت آن تا حد زیادی کم می شود که در این صورت خطر برق گرفتگی را چندین برابر افزایش می دهد. 
بیشترین مقاومت بدن در قسمت پوست است، بطوریکه مقاومت پوست های خشک و سالم گاهی حتی تا چند صد هزار اُهم نیز می رسد، از آنجائیکه جریان برق برای عبور از بدن ناچار است از پوست داخل و خارج شود هر گونه اقدامی که در جهت بالا بردن مقاومت محل ورود و خروج جریان صورت گیرد خطر برق گرفتگی را کاهش می دهد. 
دستکش و کفش برای کسی که تأسیسات برقی سرو کار دارد بسیار حائز اهمیت است بعلت اینکه دستکش و کفش باعث افزایش مقاومت در برابر عبور جریان می گردد. 
جریان الکتریکی: 
جریان الکتریکی که از بدن انسان می گذرد، بستگی به دو عامل دارد اول اینکه مقاومت بدن و دوم فشار الکتریکی یا همان ولتاژ که بدن را تحت تأثیرات قرار می دهد و عامل اصلی برای شوک و نهایتاً مرگ انسان می باشد، در صورتیکه بتوانیم بنحوی از ورود و خروج جریان از بدن انسان جلوگیری نمائیم خطر برق گرفتگی ایجاد نخواهد شد و این کار با استفاده از وسایل ایمنی مانند دستکش عایق، کفش، فرش لاستیکی عایق و غیره امکان پذیر خواهد بود. 
جریان الکتریکی را می توان به دو دسته تقسیم کرد. 
الف: جریان مستقیم و ب:جریان متناوب 
جریان مستقیم: 
جریانی است که دارای دو قطب متمایز مثبت و منفی می باشد و جهت آن همواره ثابت است (بنا به فرض از قطب مثبت به طرف قطب منفی ) به عنوان مثال این نوع جریان توسط پیل یا باطری تولید می شود و یا توسط دستگاهی یکسو ساز که جریان متناوب را به مستقیم تبدیل می نماید. 
مقاومتی که بدن انسان در مقابل جریان مستقیم از خود نشان می دهد بسیار بیشتر از جریان متناوب است، بطوریکه انسان می تواند تا 80 میلی آمپر جریان مستقیم را از بدن خود عبور دهد، بدون اینکه اثر مهمی در سیستم تنفسی و یا قلب بوجود آورد البته خطر دیگری که جریان مستقیم دارد الکترولیز (تجزیه) سریع خون است که می تواند موجب مرگ می شود. 
ب: جریان متناوب: 
جریانی است که در هر لحظه جهت و در نتیجه قطب های آن عوض می شود همانطوریکه قبلاً گفته شد بدن در مقابل جریان متناوب، ‌مقاومت کمتری از خود نشان می دهد و بر خلاف جریان مستقیم که تا 80 ملی آمپر خطر جدی پیش نمی آمد دراین نوع جریان در25 میلی آمپر خطربرق گرفتگی وجود دارد نکته ای که در اینجا قابل بیان است این است که مسیر عبور جریان برق و مدت عبور جریان نیز در برق گرفتگی و پایین آوردن مقاومت بدن شخص مؤثر است. تجربیات نشان داده است که هر چه مدت عبور جریان برق از بدن بیشتر باشد مقاومت بدن کمتر می گردد یعنی مقاومتی که بدن درمقابل عبور جریان درلحظات اول از خود نشان می دهد، بسیار بیشتر از گذشت چند لحظه می باشد. همچنین مسیر عبور جریان نیز بسیار مهم است زیرا ممکن است از محلی عبور نماید که موجب از کار انداختن سیستم تنفسی یا اختلال در کار قلب یا حتی هر دو گردد چند نمونه از حالت های مختلفی که جریان برق ممکن است از بدن عبور کند به قرار زیر است. 
1- از یک دست به یک پا 
2- از دست راست به پاها 
3- از دست چپ به پاها 
4- از پا به پا 
5- از دست به دست 
خطرناکترین حالت وقتی است که جریان از یک دست وارد و از دست دیگر خارج شود، زیرا در این هنگام جریان برق از قلب و ریه می گذرد و می تواند باعث از کار افتادن آنها و در نتیجه منجر به مرگ شود. 
فرکانس: 
تعداد دفعاتی که جهت جریان متناوب عوض می شود را فرکانس می گویند بعنوان مثال گفته می شود فرکانس برق شهر 50 هرتز است (HZ50( یعنی اینکه جهت جریان در هر ثانیه 50 مرتبه در سیم تغییر جهت می دهد ، بر خلاف برداشت و تصور ، مقاومت بدن با ازدیاد فرکانس کم نمی شود ، تجربه ثابت کرده که فرکانس 50 تا 400 هرتز مهلکترین فرکانس می باشد و فرکانس های بیشتر فقط موجب سوختگی در محل گردیده است اگر چه فرکانس های کمتر از 50 هرتز خطر مرگ را کاهش می دهد ولی استفاده از آن باعث اتلاف مقادیر زیادی انرژی در خطوط می گردد که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
 
 
پديده اي بنام قوس الكتريكي 
اگر به آمار حوادث گذشته رجوع كنيم يكي از عواملي كه در صنعت برق ايجاد خسارت هاي مالي و جاني مي كند پديده اي است بنام قوس الكتريكي.
قوس الكتريكي باعث يك نوع سوختگي خاص و جدا از انواع ديگرسوختگي ها مي شود. 
توليد اشعه ماوراي بنفش ناشي از آن نيز مي تواند باعث جراحتي شبيه به آفتاب سوختگي گردد. ذرات فلز مذاب ناشي از قوس مي تواند نفوذ كند : بسوزاند و به داخل گوشت بدن فرو رود، كه اين اثرات اضافه بر خسارت حرارتي اشعه ناشي از قوس ايجاد مي گردد. اشعه ماوراي بنفش به نوبه خود مي تواند باعث خسارت ، حساسيت پوستي و به خصوص حساسيت چشم ها كه در برابر شعله قوس آسيب پذير بوده ، بشود. ( اگر در موقع جوشكاري با قوس الكتريكي از لوازم ايمني مانند ماسك استفاده نشود معمولاً چشم ها قوس زده خواهند شد )
اگر در يك قطعه وسيله الكتريكي ، انرژي به اندازه كافي وجود داشته باشد كه يك مسير هادي درون هوا يا عايق بين دو هادي كه داراي اختلاف پتانسيل مي باشند، را بوجود آورد اتصالات قوسي ( Arcing fault ) مي تواند اتفاق افتد. در شرايط ايجاد قوس ناشي از اتصالي ، قبل از اينكه وسايل حفاظتي عمل نمايند و اتصالي را بر طرف كنند، ممكن است جرياني چندين برابر شدت جريان نامي با ستينگ وسايل حفاظتي ( رله ها ) عبور نمايد. معمولاً انرژي بسيار زيادي در قوس ايجاد مي گردد و بستگي به نوع حفاظت الكتريكي موجود ممكن است به اندازه كافي ادامه يابد و سوختگي هاي بسيار شديدي را ايجاد و يا آتش سوزيي را در زماني برابر چند پريود مثلاً 25/0 ثانيه كه براي رفع اتصالي حداقل زمان غير معمولي نيست را باعث شود.
وقتي قوس الكتريكي در حين كار بر روي هادي هاي مدار برقدار رخ مي دهد بسيار خطرناك مي باشد زيرا كه كارگر بسيار نزديك و يا حتي در مجاورت قوس قرار دارد و چنين حالتي اغلب سوختگي هاي بسيار شديد و بعضي اوقات مرگباري را بوجود مي آورد.
 
 
ايمني در چراغ هاي دوره گرد( سيار )
چراغ هاي دوره گرد بايد از نوع استاندارد و ايمن باشند :
- چراغ بايد از حداقل ولتاژ ايمن تغذيه گردد ( معمولاً از ترانسفورمر كاهنده استفاده مي گردد )
- سرپيچ آن روي پايه عايق نصب شده باشد.
- كليه قطعاتي كه تحت ولتاژ برق قرار مي گيرند بايد نشكن باشند.
- توري محافظ حباب لامپ روي پايه عايق قرار گرفته باشد.
- هادي هاييكه در داخل كابل قرار دارند بايد به نحوي باشند تا چنانچه نيروي كشش به كابل وارد آيد و به قسمت اتصالات اثر ننمايد.
- هر گونه ضايعاتي كه به قطعات مختلف چراغ وارد آيد بايد امكان فوري براي تعويض قطعه معيوب باشد.
ايمني در دستگاه هاي الكتريكي ثابت 
كليه وسايل الكتريكي و تمام دستگاه هائيكه داراي ملحقات الكتريكي هستند بايستي داراي اتصال زمين باشند. در مورد دستگاه هاي الكتريكي ثابت بايد بدنه موتورها و بدنه ماشين بطور مؤثر اتصال الكتريكي بدنه به زمين داشته باشند ، بطوريكه ارتباط هدايت الكتريكي قسمت ها بهم و زمين تأمين شده باشد.
 
 
ايمني در وسايل برقي قابل حمل 
وسايل برقي قابل حمل داراي تنوع زيادي هستند كه در صنايع مختلف كاربرد زيادي دارند، از آنجاييكه اين تجهيزات از انرژي برق استفاده مي نمايند ،نكات زيردر رابطه براي استفاده ايمن كاربران از اين وسايل مطرح گرديده است :
اين وسايل، بايد داراي دو شاخه ارت دار باشند ( از انواع سه شاخه ارت دار نيز موجود مي باشد ) و قبل از اينكه اين دستگاه ها به جريان برق متصل شوند ، بايد اطمينان حاصل نمود كه محفظه ( بدنه ) و قطعات هادي ماشين هاي افزار به قسمت ارت دو شاخه ( پلاتين مخصوص ارت ) ارتباط دارند. اگر دستگاه داراي سه شاخه ارت دار مي باشد ، بايد سه شاخه را به پريزهاي داراي ارت بصورت مؤثر اتصال داد. همچنين اين پريزها نبايستي امكان دهند كه به غير از حالت استاندارد كه نرگي ارت وارد مادگي ارت مي شود به گونه اي ديگر ارتباط داده شوند.
درخصوص دوشاخه هاي ارت دار بايد پريز مورد استفاده نيز ارت دار باشد.
در صورتيكه كار درمحلي انجام مي شود كه پريز اتصال زمين دار در دسترس نيست . ( نظير كار در خارج از كارگاه ) بايد بوسيله سيم جداگانه اي كه يك سر آن به سيم زمين اتصال دارد به سيستم ارت دستگاه ارتباط داد. البته قبل از انجام كار با دستگاه بايد اتصال يافتن بدنه آنرا به زمين كنترل نمود.
سيم اتصال زمين براي وسايلي كه با ولتاژ برق خيلي ضعيف كار مي نمايند لازم نيست.
در حالتي كه از كابل هاي طويل براي بكار انداختن وسايل برقي استفاده مي شود اطمينان حاصل كنيد كه سيم اتصال بدنه دستگاه بخوبي به زمين اتصال يافته است.از وارد آوردن نيروي كششي به كابل برق اجتناب كنيد. اينگونه وسايل بايد هميشه بطور متناوب هر چند وقت يكبار بازرسي شوند و مخصوصاً از نظر وضع هادي ها و عايق بندي آنها كنترل گردند.
 
 
بازرسي هاي ادواري    داشتن PM براي تجهيزات الكتريكي 
اساساً هدف از بازرسي و تجسس ادواري در تأسيسات الكتريكي يافتن معايب و خرابي وسايل و سرويس آنها است. بررسي هاي متناوب و منظم در بازديد از وسايل براي پيدا نمودن مراكزي كه بيش از اندازه گرم مي شوند از قبيل هادي ها و كنتاكت هاي مختلف ماشين هاي الكتريكي ، خرابي عايق ها و معايبي كه از ناحيه مكانيكي يا شيميايي به اين وسايل دست مي دهد و همچنين كنتاكت هاي متحرك و اطمينان از مرتب بودن شكل تجهيزات ( دسته هاي كليدفيوزها ، پايه فيوزها ، حالت اتصال هادي هاي لخت از نظر جمع شدن چربي و گرد وغبار و غيره ) اجباري است. بالاخره اطمينان از بررسي و بازديد سيم اتصال زمين است بررسي سالم بودن عايق بندي ابزارهاي گردان مانند چراغ هاي دوره گرد و هادي هاي قابل انعطاف و اتصالات برق كه زياد در معرض خرابي واقع مي شوند لازم است.
بطور كلي تأسيسات الكتريكي بايد از لحاظ عايق بندي و نگهداري هميشه سالم و بدون عيب باشد ، معايب عايق كاري به محض اينكه ظاهر شود بايد بلافاصله ترميم گردد. اتصال زمين وسايل حداقل بايد سالي يكبار بوسيله شخص مطلعي مورد بررسي واقع شود محل اتصال سيم به زمين بايستي هر چند وقت يكبار مرطوب شود براي اين منظور مي توان هادي بودن محل را بوسيله آب پاشي نمودن آن با محلولي از بيكربنات دوسود به قسمت 100 گرم در 5 ليتر آب حل شده باشد بهبود بخشيد.
بازرسي اتصال زمين ها با كمك وسايل اندازه گيري خاص اين كار انجام مي شود كه چنانچه براي شركتي اين كار ميسر نبود مي تواند از شركت توزيع نيروي برق تقاضا نموده تا با استفاده از تجهيزات موجود اندازه گيري را براي آنها انجام دهند.
 
 
تدابير ايمني در برق 
 
• كارهاي خطير نظير تعميرات و راه اندازي تنها به افراد كار آزموده و متخصص محول گردد.
• كلية وسايل الكتريكي بايد به چراغ علامت دهنده مجهز باشد تا از خاموش يا روشن بودن آنها آگاه شويم.
• وسايل الكتريكي را به فيوزها يا قطع كننده مجهز كنيد و هر چند وقت يك بار وسايل ايمني را بازرسي نماييد.
• محل عبور خطوط برق به خصوص برق فشارقوي را حفاظ بندي كنيد. ( از جمله در محدوده پست ها و ايستگاههاي كاهش يا تقويت )
• هنگام استفاده از نردبان و جرثقيل لازم است احتياط لازم جهت عدم برخورد با مدار برق انجام گيرد.
• در صورت عمل كردن وسايل حفاظتي ، نظير فيوز يا قطع كننده ، بايد قبل از راه اندازي مجدد علت عمل كردن آن بررسي و اشكال آن برطرف شود ، در غير اينصورت از راه اندازي مجدد آن خودداري كنيد.
• در محوطة وجود گاز قابل اشتعال يا انفجار ، كلية وسايل الكتريكي و به خصوص كليدهاي برق بايد از نوع ضدجرقه انتخاب شوند.همچنين تانكرها و مخازن حاوي مواد قابل اشتعال بايد داراي اتصال زمين باشد ، به خصوص هنگام بارگيري و تخليه.
• در صورت وقوع آتش سوزي وسايل الكتريكي به هيچ وجه از آب استفاده نكنيد و تا حد امكان قبل از شروع اطفاي حريق ، ابتدا جريان برق را قطع نماييد.
• هرگز ترديد نكنيد كه آيا مداري داراي جريان برق است يا نه ، هر مداري را تا هنگامي كه برقدار نبودن آن ثابت نشده ، حامل جريان برق فرض كنيد.
• هنگام كار با وسايل الكتريكي تجهيزات حفاظتي لازم ، از قبيل دستكش لاستيكي ، زير پاي عايق ، انبرهاي حفاظتي فيوزگير ، ابزارآلات عايق و امثال آنها را مورد استفاده قرار دهيد.
• قيل از شروع به كار در روي مدارهاي الكتريكي ابتدا جريان برق را از كليد اصلي قطع كرده و اخطار لازم را روي كليد نصب كنيد. اين عمل از وصل شدن جريان برق به وسيلة شخص ديگري جلوگيري خواهد كرد.سپس انتهاي كابل يا سيم تغذيه مدار را حتي الامكان باز و حتماً به وسيلة رشته سيم هاي مجزا به شبكة زمين اتصال دهيد. قبل از بستن مجدد كليد ، اطمينان حاصل كنيد كه كسي با تجهيزات يا سيم هاي الكتريكي كار نمي كند و تمامي ابزارها و سيم هاي زمين جمع آوري شده است.
• هرگز فيوزهاي سوخته را با سيم يا فلزات ديگر به كار نيندازيد و حتماً آنها را تعويض كنيد.
• هميشه از تأثيرات خازني ترانسفورماتور ها و ساير دستگاه هاي فشار قوي احتراز نماييد و قبل از شروع به كار ، آنها را قطع و سپس تخليه كنيد.
• هرگز چشم هاي خود را در معرض قوس الكتريكي قرار ندهيد. در قوس هاي الكتريكي اشعة ماورابنفش با طول موجهايي وجود دارد كه نگاه كردن به آنها حتي براي مدت بسيار كوتاهي براي سلامت چشم مخاطره انگيز است.
• هرگز كليد را آرام و با ترديد وصل نكنيد ، بكوشيد هميشه آن را سريع و با اطمينان ببنديد.
 
چند نكته مهم در استفاده از برق 
.استفاده از وسايل برقي و نصب كليد و پريز برق در حمام خطرناك است
.بالا رفتن از پايه هاي برق براي افراد غيرمسئول ممنوع و خطرناك است
.نصب پارچه نوشته يا پرچم و تابلوهاي تبليغاتي و پوستر و ... روي پايه ها و تابلوها و تأسيسات برق جرم بوده و ممنوع است. انجام اين كار بسيار خطرناك است
.خطر برق گرفتگي و سقوط جان افرادي را كه از پايه هاي برق بالا مي روند تهديد مي كند
.شبكه ها و تأسيسات برق عايق نيستند بلكه با رعايت حريم و فاصله از آنها مي توانيم در مقابل خطرات برقگرفتگي ايمن بمانيم
.حمل وسايل فلزي با ارتفاع زياد ( لوله فلزي ، نردبان فلزي و ...) در زير و نزديك شبكه هاي برق بسيار خطرناك است
.بيرون آوردن وسايل فلزي از پنجره و مكانهايي كه از جلوي آنها شبكه هاي برق عبور نموده خطرناك و حادثه ساز است
روش استفاده از دريل برقي قابل حمل Portable electric drill 
هشدار :
-پيش از استفاده از هر گونه ابزار برقي ، از مجهز بودن آن به سيم اتصال به زمين ( تخليه الكتريكي ) اطمينان حاصل نماييد. عدم وجود چنين اتصالي مي تواند سبب شوك الكتريكي خطرناكي شود.
- همواره از عينك محافظ چشم استفاده نماييد.
1- مته اي مناسب با كار انتخاب نماييد.
تذكر : براي چرخاندن سه نظام در يك جهت بايد سه نظام را محكم نگهداشت.
2- آچار سه نظام را درون سوراخ تنظيم جانبي مابين فك ها و سه نظام قرار داده و آن را در خلاف جهت عقربه هاي ساعت بچرخانيد تا سه نظام براي قرار دادن مته به داخل ، به حد كافي باز شود
3- مته را داخل سه نظام قرار داده و ميله را در وسط فك ها ي سه نظام متمركز نماييد با چرخاندن آچار سه نظام در جهت عقربه هاي ساعت، فك ها را محكم ببنديد.
4- آچار سه نظام را در آورده و در محلي مناسب قرار دهيد
5- قبل از دريل كاري، از محكم بسته شدن قطعه كار به گيره يا هر وسيله ديگر اطمينان حاصل نماييد
6- با استفاده از يك پانچ يا درفش، در نقطه اي كه سوراخ بايد حفر شود، يك چرخش نوك تيز ايجاد نماييد ( اينكار از سر خوردن يا لغزيدن مته در هنگام دريل كاري جلوگيري خواهد نمود )
7- سيم دريل را به برق وصل نماييد. مته را بر روي خراش ايجاد شده قرار داده و سوئيچ راه اندازي دستگاه را فشار دهيد. در ابتداي دريل كاري فشار اعمالي بايد ثابت و يكنواخت باشد تا مته عمل برش را بخوبي انجام دهد.
8- به تناوب مته را براي تميز كردن براده ها از شيارهاي آن و خنك شدن از سوراخ خارج نماييد.
9- زماني كه مته به طرف ديگر سطح كار نزديك شد، فشار روي دريل را كم كنيد و
10- بعد از تكميل سوراخ، براي جلوگيري از خم شدن يا شكستن مته، دريل در حال چرخش را خارج كرده و سوئيچ راه انداز را قطع كنيد.
سه قانون درباره خطاهای انسانی human error 
قانون اول :بهترین افرادممکن است بدترین خطاها را مرتکب شوند ।علت این امر مشخص است چرا که اغلب بهترین ها در یک سازمان مسئولیت فراوانی را عهده دار میشوند یا بیشترین مسئولیت بر عهده آنها قرار میگیرد ।بنا براین هرکس کار بیشتری انجام دهد احتمال بروز خطا در او بیشترمیشود 
قانون دوم :سرزنش وتنبیه در مورد پرسنلی که قصد ونیت آنها خوب بوده اما اقدامشان به نتایج از پیش برنامه ریزی شده نمی رسد درست ومناسب نخواهد بود ما باید به آنها فرصت دهیم تا از اشتباهات خود درس بگیرند ।
قانون سوم :پی بردن به خطاهای انسانی آغاز جستجودرباره یافتن علت هاست نه پایان کار
ضوابط اجرای سيستم ارت و چاه ارت: 
-نحوه اجراي سيستم ارت جهت رعايت سيستم TN-C-S در داخل ساختمان و T-T در شبكه عمومي و ايجاد تناسب بين اين دو به نحويكه مشكلي از جهت ايمني ساكنين و شبكه پيش نيايد بشرح بندهای زير عمل می شود.
-لازم است اتصال زمين و لحاظ نمودن آخرين پيشرفتهاي روز در زمينه احداث چاه ارت (استفاده از بنتونيت و ساير مواد كاهش دهنده مقاومت) با مقاومت حداكثر 2 اهم اجرا شود. IEC-60100) و (VDE-0140 در اينصورت مي‌توان با همبندي شمش‌هاي نول و ارت در محل تابلوي كنتور مشتركين، هم براي ارت كردن سيستم داخلي و هم براي زمين كردن بدنه تابلو، از اتصال زمين واحدي استفاده نمود.
-لازم است مقدار مقاومت اتصال زمين توسط مهندس ناظر و نماينده شركت برق اندازه‌گيري شود و از پذيرفتن ارتهاي با مقاومت بالاتر از 2 اهم جداً خودداري گردد. (به دليل آنكه بي‌خطر بودن روش فوق بستگي بسيار زيادي به اين مطلب دارد.)
-در داخل ساختمان لازم است همبندي بنحو مؤثري رعايت شود و المانهاي فلزي موجود در سازه با روش مناسب، اتصال الكتريكي مورد نياز را داشته باشند تا در صورت بروز هرگونه اشكال احتمالي روي شبكه عمومي برق، امكان بروز حادثه براي ساكنين وجود نداشته باشد.
-لازم است موارد فوق براي تمامي منازل، مغازه‌ها، واحدهاي صنعتي و بطور كلي هرگونه متقاضي (بدون درنظر گرفتن متراژ و تعداد طبقات) انجام شود.
-لازم است اندازه‌گيري مستمر ارتهاي نصب شده در ساختمانها حداقل سالي يكبار انجام گرديده و در صورت بالاتر بودن از استاندارد نسبت به اصلاح ارت اقدام گردد. مسئوليت انجام اين كار با مالك با مالكين است و وي مي‌تواند بدين منظور از دفاتر مورد تأييد سازمان نظام مهندسي ساختمان استفاده نمايد.
الزامات چاه ارت :
جنس صفحه و ميله ارت
انتخاب الكترودهاي ميله‌اي يا صفحه‌اي و … بايد براساس مقتضيات محل، انجام گيرد. مقاومت الكترودهاي ميله‌ايي تقريباً برابر مي‌باشد كه r مقاومت ويژه خاك و L طول ميله است. براي ميله‌هاي معمول كه مقدار L برابر 1.5 تا 2.45 متر مي‌باشد، ملاحظه مي‌شود كه الكترود ميله‌اي بدون اتخاذ تدابير تكميلي به هيچ عنوان قادر به ايجاد مقاومت زير 2 W نيست. لذا بايد از الكتروليت مناسبي مانند بنتونيت يا الكتروليتهاي ديگري كه خواص الكتريكي و شيميايي آنها به تأييد مراجع ذيصلاح رسيده است استفاده كرد. در مورد الكترود صفحه‌اي مقاومت با رابطه تقريبي تعيين مي‌شود كه l محيط صفحه الكترود است.
 
جنس صفحه و ميله:
بنا به توصيه VDE-0140 الويت در بين الكترودهاي موجود به ترتيب زير است:
1 فولاد گالوانيزه
2 آهن روكش شده با سرب
3 مس خالص
4 ميله فولادي كاپر ولد شده
5 ميله فولادی با روکش مس (اکسترودشده)
 
لذا لازم است از ميله فولادي كه داراي روكش گالوانيزه گرم به ضخامت حداقل 90 ميكرون باشد، بعنوان الكترود ميله‌اي و از صفحه مسي با درجه خلوص 99.9 % بعنوان الكترود صفحه‌اي استفاده شود. تجربه نشان مي‌دهد الكترودهاي صفحه‌اي نتايج بهتري نشان مي‌دهند.
نحوه اتصال سيم زمين به الكترود ارت
با توجه به اينكه چگونگي اين اتصال نقش بسيار محسوسي در مقاومت نهايي و دوام الكترود دارد ترجيحاً از جوش انفجاري (CadWeld) استفاده شود.
مقطع سيم اتصال دهنده به صفحه 
طبق توصيه VDE و با توجه به شرايط موجود در استان اصفهان مقطع سيم رابط بين الكترود و بدنه از رابطه بدست مي‌آيد كه I²k1 ماكزيمم جريان اتصال كوتاه تك فاز است. چنانچه محاسبه اين جريان به هر دلیل امكان‌پذير نباشد، مي‌توان از سيم نمره 35 كه حائز حاشيه اطمينان لازم است، استفاده نمود.
 
الكتروليت و نحوه پركردن چاه ارت مطابق شکل زير 
 
 
عمليات احيای قلبی ريوی 
CPR
C مخفف حرف اول کلمه قلب می باشد.
P مخفف حرف اول کلمه ريه می باشد.
R مخفف حرف اول کلمه احياء می باشد.
CPR پس به معنای احيای قلبی ريوی يا به عباراتی بر گرداندن قلب و ريه مصدوم به صورت مصنوعی
اقدامات لازم براي نجات احياي قلبي ريوي
مؤثرترين علامت موفقيت آميز بودن احياء برگشت مصدوم به زندگی يعنی برگشت نبض يا تنفس و هوشياری در فردی که از نظر بالينی مرده است ،می باشد اگر به محض منجر شدن حادثه و در 8-2 دقيقه اول به بيمار برسيد با توکل به خدا تا 40% می توان بيمار را از مرگ حتمی نجات داد پس خواننده عزيز اگر هر حادثه ای رخ داد و به مصدومی رسيديد بلافاصله آستين ها را بالا بزنيد و به او کمک کنيد به شکلی که قبلا در ايست قلبی با فيلم آموزش داده شد يعنی اول کنار مصدوم زانو زده بيهوشی اورا تشخيص دهيد( با صدا کردن و تکان دادن و يا نيشگون گرفتن مصدوم )ازوضعيت هوشياری او مطلع ميشويد و از اطرافيان کمک می خواهيد و خودتان به مصدوم می رسيد در صورتيکه روی صورت افتاده او را به آرامی برگردانيد حال بايستی اورا چک کنيد يعنی ابتدا راه هوايی بيمار را باز می کنيد، اگر چيزی داخل دهان بيمار است با انگشتانتان بيرون می آوريد بعد از آن آيا بيمار نفس می کشد يا نه؟ که با سه حرکت وضعيت تنفسی اورا تشخيص مي دهيد :
1) ABC نگاه کردن به قفسه سينه بيمار
2) لمس هوای بازدمی مصدوم
3) شنيدن صدای تنفسی مصدوم
اگرنفس نمی کشد زمان را هدر ندهيد بلافا صله با يک دستتان روی پيشانی بيمار و دست ديگرتان زير گردن بيمار قرارداده و کمی سر وی را به عقب بکشيد تاراه هوايی بيمار در يک مسيرمستقيم قرار بگيرد و با دستی که روی پيشانی بيمار قراردارد راه بينی اورا ببنديد و دهانتان را محکم روی دهان بيمار قرارداده و به داخل دهانش فوت کنيد و به سينه بيمار نگاه کنيد آيا بالا می آيد؟ در صورتی که سينه بيمار بالا آيد تنفس دادن شما فايده دارد.
در صورتيکه سينه بيمار بالا نيايد ،دستتان را زير گردن بيمار قرارداده و کمی گردن را بالاتر بياوريد تا مجرا بهتر باز شود و بعد از شروع کردن تنفس حال در گردن نبض کاروتيد که در فيلم نمايش داده شد نبض را لمس کنيد اگر بيمار نبض نداشت باز معطل نکنيد و ماساژ قلب را شروع کنيد محل ماساژ قلب و شيوه آن در صفحات قبلی بخصوص در عکسها توضيح داده شد.
آيااحياء موفقيت آميز بوده است؟
درجواب به اين سئوال با علائم زير می توان تشخيص داداحياء موثر بوده است يا خير؟
*رنگ پوست و مخاط مثلا رنگ لبها از آبی کبود به صورتی تغيير می کند.
*مردمکهای مصدوم متسع شده و به نور واکنش دهد .(در بعضی از بيماران ميدريازيس يااتساع مردمک هر دو چشم نشانه مرگ بيمار نيست).
*ممکن است مصدوم دچار نفسهای صدا دار شود.
*گهگاه نبض خود به خودی ظاهر می شود.
*مصدوم بازوها وپاهايش را حرکت دهد.
*مصدوم حرکات بلع انجام دهد.
*قطرات اشک در گوشه چشمان مصدوم پديدار می شود.
عوامل مهم تشديد كننده حوادث در صنعت برق : 
اگر بخواهيم به مجموعه عوامل تشديد كننده حوادث به خير گذشت و منجر به ضايعه اشاره نماييم . نقش نيروي انساني بيش از ديگر عوامل خود را نشان مي دهد ، اين مهم در دو قالب اثر گذاري مستقيم و تأثير غير مستقيم انسان بر حوادث حاكي است اما به اختصار مجموعه عوامل تشديد كننده حوادث مي توان به موارد ذيل اشاره نمود :
1- نبود امنيت شغلي براي نيروها به ويژه نيروي اجرايي و عملياتي
2- احساس وجود تبعيض و پايين بودن دريافتي نيروها نسبت به ديگر كاركنان ( اكثر حوادث برابر بررسي هاي انجام شده در پنج روز آخر ماه و پنج روز اول ماه يعني زمان دريافت فيش حقوقي اتفاق مي افتد. )
3- ساختار سازماني ضعيف و وجود موانع اجرايي براي رشد نيروهاي عملياتي
4- مشخص نبودن هويت سازماني ( خصوصي – دولتي – اقتضايي و .. )
5- وجود رفتارهاي مديريتي ضعيف ( افراط و تفريط )
6- ورود گسترده پيمان كاران كم تجربه
7- مستهلك بودن و فرسودگي شبكه هاي توزيع برق
8- كم رنگ بودن نقش و جايگاه ايمني در فرايندهاي عملياتي سازمان ها
9- نبود مراكز اطلاعاتي مناسب و نواقص اطلاعات شبكه اي
10- وابستگي عمليات به نيروهاي قديمي ( استادكاري ) و كمبود اطلاعات مرتبط با تغييرات در شبكه هاي توزيع برق و كانال هاي ارتباطي
11- عدم كفايت تجهيزات مدرن روز در شبكه هاي توزيع برق
و ...
قفل ايمني 
قفل ايمني عبارت است از يك قفل آويز معمولي كه در اختيار واحد اجرايي قرار داشته و به هنگام اجراي خاموشي ضمن نصب قفل زايس بر روي درب تابلو يا پست كه توسط مأمور مانور انجام مي گيرد ، اين قفل نيز توسط سرپرست گروه اجرايي بر روي همان درب قرار مي گيرد و به هنگام مراجعه هر فرد جهت باز نمودن درب پست با تابلو مستلزم است كه سرپرست گروه مزبور نيز در محل حاضر و هردو با هم مبادرت به باز نمودن درب نمايند و كارشناسان ايمني در دنيا معتقدند كه وجود قفل ايمني احتمال هر گونه اشتباه در مانور را به صفر مي رساند ، ضمناً لازم به يادآوري است اين امر تاكنون مرسوم نبوده و با توجه ، به دستورالعمل هاي جديد صادره از وزارتخانه بكار گرفته مي شود.
كليد ايمني       حفاظت جان 
معمولاً تيپ تابلو توزيع برق منازل مسكوني مخصوصاً در كشورهاي اروپايي به شكل زير است .
در شكل زير از سمت چپ كليد اصلي ورودي برق ، كليد ( ايمني ) حفاظت جان و چهار عدد فيوز قطع كننده با آمپراژهاي مختلف مشاهده مي نماييد.
كليد حفاظت جان داراي شستي هاي فشاري TEST/RESET مي باشد. 
درتمام منازل مسكوني كليد هاي قطع كننده يا فيوزها براي حفاظت از سيمكشي و تأسيسات الكتريكي منزل نصب شده اند و كليد حفاظت جان براي حفظ سلامتي شما ؟!
منبع : سايت كويينز ژوئن 2009
كليد حفاظت از جريان نشتي (RCCB) 
براساس مقررات مبحث 13 مقررات ملی ساختمان، استفاده از کليد RCCB
(Residual Current Circuit-Breaker) برای کليه ساختمانها الزامی است. كليد RCCB انتخاب شده براي ساختمانهاي مسكوني شهري بايد حداقل شرايط و خصوصيات فني زير را دارا باشد:
- تأييد استانداردهاي ISIRI6700 و IEC61008 را داشته باشد।
- جريان پس ماند عامل كليدهاي ياد شده حداكثر برابر با 30 ميلی آمپر باشد و به صورت غيرقابل تغيير (Fix) و بدون تأخير زماني باشد।
- كليد مربوطه بايد مناسب با شرايط محيطي محل نصب انتخاب گردد (از نظر دما و رطوبت)
- كليد مربوطه قابليت نصب در كنار ديگر تجهيزات تابلو برق را داشته باشد।
- مناسبترين محل براي نصب كليد RCCB بلافاصله پس از كنتور برق انشعاب هر واحد (نوع تابلويي) می باشد. 
چهارشنبه ۲۶ مارس ۲۰۰۸
كليدفيوزهاي مينياتوري 
 
در این نوشته بر آنیم که اندکی در مورد فیوزها ی مینیا توری به بحث بپر دازیم .
از آنجا که کلید فیوزهای مینیاتوری به عنوان یکی از قطع کننده های مدار امروزه در بیشتر خانه ها و دستگاههای حساس جهت محا فظت وایمنی افراد و دستگاههای حساس جهت محا فظت و ایمنی افراد و دستگاهها درمقابل جریانها ی هجومی و اتصال کوتاه به کار می روند.
در این میان عده ای با استفاده از این نیازو بهره گیری از نام شرکت های معتبر نسبت به ارایه نمونه های
غیر استاندارد و تقلبی این تجهیزات اقدام نموده اند که خدشه ای به تولید سرانه ملی و باعث تهدید ایمنی جانی و مالی مصرف کنند گان این کالا شده است.
ساختار:
1. پوسته :
که کلیه قسمتهای دیگر درون آن قرار می گیرد و باید از مواد عایق و غیر قابل شعله ور شدن باشد که بطور معمول از با کالیت یا پلی آمید می باشد. در نوع غیر استاندارد آن از مواد ترموپلاست تهیه می شود که مقاومت مناسب در مقابل حرارت ناشی از جرقه را ندارد که دارای بوی خاصی است که میتوان آن را از نوع دیگر مقایسه نمود.
2.مگنت:
مگنت از سیم پیچ و تیغه پهن متصل به انتهای سیم پیچ مگنت و شیار های اتصال لولا یی و هسته مرکزی تشکیل شده است و در برابر اتصال کوتاه واکنش نشان می دهد و باعث قطع کلید میشود.در کلید فیوز های استاندارد هر جریان نامی مگنت خاص خود را دارد در حالی که در انواع غیر استاندارد برای آمپراژ های مختلف از یک نوع مگنت استفاده می شود.
3.شاسی کلید:
وسیله ای برای قرار دادن کلید فیوز های مینیاتوری در حالت قطع و وصل می باشد .
4.بی متال:
رله اضافه بار به کار رفته در کلید فیوزهای مینیاتوری یک بی متال است که در زمان تولید بوسیله یک پیچ آمپر دقیق آن تن ظیم و توسط کارخانه لاک می شود.این رله کار قطع مدار را در برابر اضافه بار بر عهده داردکه در نوع غیر استاندارد این قطعه اصلا وجود ندارد.
5. جرقه گیر:
که از صفحات فلزی موازی هم تشکیل شده است که توسط لایه های عایق از هم جدا شده اند و در زمان قطع با تقسیم جرقه به جرقه های کو چک از جرقه های خطرناک و ایجاد صدای زیاد جلوگیری می کند.
6. فنرها و اتصالات:
این اجزا باید از توان مکانیکی و ساختار ویژهای بر خور دار باشند و در برابر زنگ زدگی مقاوم باشد
7. ترمینال ها :
که باید ضد زنگ و باید طوری طراحی شود که هادیها براحتی در آن قرار گیرند.
منبع:امواج برتر 
یکشنبه ۳ اوت ۲۰۰۸
مراحل نجات شخص برق گرفته 
در هنگام برق گرفتگي معمولا دستگاه تنفس زودتر از قلب از کار مي افتد و رنگ صورت مصدوم متمايل به آبي ميشود . بدين خاطر و قبل از اينکه ضربان قلب متوقف گردد، بايد تنفس مصنوعي هر چه زودترشروع گردد که اين امر نيازمند سرعت عمل ، دقت و خونسردي است
بيشتر برق گرفتگي ها در خانه و يا اماکني که ولتاژ برق از 250 ولت تجاوز نمي کند صورت ميگيرند . اگر شخص هنوز هم با جريان در تماس باشد بايد قبل از کوشش جهت نجات وي ، نخست جريان برق را قطع نمود. در صورت عدم امکان يافتن سريع کليد برق ، بايد بدون فوت وقت شخص را از برق جدا کرد
در مورد اماکني که ولتاژ برق کمتر از 500 ولت است مواظب باشيد که خودتان هم دچار برق گرفتگي نشويد . لذا بايد از وسيله عايق و خشکي نظير دستکش لاستيکي ، کلاه ، کت و ساير البسه خشک استفاده نمود . از تماس با بدن شخص برق گرفته و يا البسه اش ، بخصوص در نقاط مرطوب مانند زير بغل وي خودداري کنيد . عصاي خشک ممکن است بکار بيايد اما به هيچ وجه نبايد از چتر استفاده کرد زيرا داراي فلز است . چوب و طناب خشک يا روزنامه چند لا شده نيز مفيد است . در صورت امکان جهت احتياط بيشتر ، بهتر است هنگام جدا کردن شخص از سيم و يا هر وسيله برقي ديگر ،روي شيئي عايق و خشک بايستيد ، اگر شخص به سيم راديو ، تلويزيون ، اتوو .... چسبيده باشد ، ميتوان پريز را بيرون کشيد
اگر ولتاژ برق بيش از 500 ولت باشد ( نظير کارخانه ها و مراکز برق ) سه حالت براي مصدوم اتفاق مي افتد
1- شخص برق گرفته به محل بي خطري دور از کابل برق پرتاب شده است . در اينصورت نيازي به قطع برق نبوده و اقدامات بعدي بايد صورت گيرد
2- شخص برق گرفته در کنار کابل برق افتاده اما بدن او با جريان برق تماس ندارد. در اينحالت شخص نجات دهنده بايد از نزديک شدن به مصدوم خودداري کرده و توسط عصا ، چوب ، طناب عايق يا ... مصدوم را به اندازه کافي از کابل دور نموده و کمکهاي اوليه را آغاز کند
3- شخص برق گرفته با کابل و جريان برق در تماس مستقيم مي باشد که به احتمال زياد به هلاکت وي خواهد انجاميد . در اينحالت شخص نجات دهنده پس از اطمينان کامل از قطع برق بايد بوسيله چنگک عايق ، زنجيري بر روي کابل بيندازد تا کابل به زمين اتصال يافته و بار الکتريسيته موجود در آن دفع گردد . سپس فورا" مصدوم را به پزشک برساند .
بطور کلي در هنگام برق گرفتگي پس از قطع برق و جدا کردن بيمار از سيم يا وسيله برقي ، در صورت قطع تنفس ، بايد به وي تنفس مصنوعي داده و اگر لازم باشد ، اين عمل براي ساعتها ادامه يابد تا تنفس عادي به بيمار باز گردد .
در مرحله بعد اگر آثار پريدگي رنگ ، کند و سريع شدن نبض ، نامنظم شدن تنفس ، بهم خوردن دندانها ، سردشدن بدن ، دست دادن بيهوشي به بيمار ، ظاهر شدن عرق سرد بر پيشاني و بيني و اطراف دهان ..... که ميتوانند علائم شوک باشند ، مشاهده شد ، بايد فورا" مصدوم را توسط آمبولانس به بيمارستان انتقال داده و در حين اين عمل ، وي را به پشت بخوابانيد به نحوي که سر پايين تر از بدن قرارگيرد و پاها حداقل 30 سانتي متر بلندتر از سر قرار داشته باشند
بدن مصدوم را بايد بوسيله کيسه آب گرم ، پتو يا لباس ، گرم نگه داشت و البسه تنگ را در اطراف گردن ، سينه و کمر شل نمود ، هواي تازه نيز به قدر کافي به بيمار رسانده شود । همچنين سوختگي ناشي از جريان برق نيز بايد پانسمان گردد در هر صورت رساندن شخص آسيب ديده به بيمارستان و يا در صورت امکان ، احضار پزشک به محل حادثه جهت معاينه وي ضروري است।Lockout / Tagout چیست ؟   قسمت اول  

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





[ جمعه 15 دی 1391برچسب:, ] [ 11:45 ] [ محمدرضا حداد کاشانی ] [ ]
مجله اینترنتی دانستنی ها ، عکس عاشقانه جدید ، اس ام اس های عاشقانه